Filem televisyen ‘FRONTLINER’ angkat tema pengorbanan dan konflik dalaman golongan wira barisan hadapan

‘Frontliner’ merupakan sebuah naskah asal yang diinspirasikan daripada kisah benar mengenai pengorbanan dan konflik dalaman golongan wira barisan hadapan yang menjadi pejuang benteng utama dalam membendung penularan wabak Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia pada ketika ini.

Naskah ini turut mendapat sentuhan kreatif A’minahtul Marrdiah selaku penulis skrip dan diarahkan oleh sutradara berkaliber Razif ‘Ajiboy’ Rashid. Selain itu, ‘Frontliner’ juga turut menampilkan barisan pelakon handalan yang terdiri daripada Azhan Rani, Emma Maembong, Beto Kusyairy, Farah Ahmad, Wan Maimunah, Achey dan Shamsul Danish selaku teraju utama.

Menarik lagi, nama-nama popular seperti Black, Ashraf Muslim, Zul Handy Black, Meerqeen dan ramai lagi turut membuang penampilan istimewa sebagai ‘cameo’ dalam naskah ini.

Naskah ‘Frontliner’ yang diinspirasikan daripada pelbagai kisah benar seperti pengorbanan seorang ibu yang sakit tetapi harus membenarkan anak berkorban demi negara walaupun jauh di sudut hatinya tidak bersetuju, pengorbanan seorang suami yang bertugas sebagai pegawai polis dan harus berhadapan dengan masyarakat setempat setiap hari serta pada masa yang sama harus mendengar keluhan hati isterinya yang tertekan dengan beban kewangan di tempat kerja kesan akibat Covid-19.

Pengorbanan seorang doktor yang terpaksa berjauhan dengan isteri kesayangan yang sedang hamil demi kesihatan dan keselamatan isterinya turut diceritakan.

Author: Ahmad Nazri Ngah @ Blitzenius

Penulis ialah pengkritik muzik di majalaH ROTTW, pengulas filem dan admin grup filem Facebook, Movie Addict.