Penampilan istimewa Noah di Quill City Mall

Penampilan istimewa Noah di Quill City Mall

Band NOAH yang dulunya dikenali sebagai Peterpan bakal hadir ke Quill City Mall Kuala Lumpur pada 22 Oktober 2017 ini jam 3 petang, bersempena dengan promosi konsert mereka yang bakal diadakan di Stadium Negara pada 25 November 2017.
image

3RD SMART CITIES ASIA 2017 & BIG DATA WEEK MALAYSIA TO SHOWCASE LATEST GLOBAL SOLUTIONS

3RD SMART CITIES ASIA 2017 & BIG DATA WEEK MALAYSIA TO SHOWCASE LATEST GLOBAL SOLUTIONS

Smart Cities Asia 2017 Conference and Exhibition returns to Kuala Lumpur for the third time. Organised by Knowledge Group, Smart Cities Asia 2017 recognises that technology alone cannot be the only solution that solves our urban woes. City planners and urban leaders are faced with the unprecedented challenges of coping with these new landscapes.

The conference aims to be the intersection between urban planning, technology, goverance and citizen involvement to address modern challenges Of cities.

Selva Nagappan, Managing Director Of Knowledge Group said: “The themes this year are multi tasking and looks at the following areas:

–  Smart Development: Building for a Greater Generation
–  Smart Internet Of Things (IOT): City Beyond Technology
–  Smart Mobility: Moving Fast Forward
–  Smart Citizens: Integrating the People
–  Smart Energy: Transformation Towards Efficient Energy
–  Smart Water Management: Securing the Future Of Water
–  Smart Waste Management: Adopting Sustainable Practices.

image

image

image

image

“All these themes are current with issues facing growing cities especially in Asia where there is a strong migration Of many people from rural areas and suburbs flocking to cities in search of a better lifestyle.”

Cities consume a lot of energy, generate staggering amounts Of greenhouse gases and account for the majority consumption of the world’s natural resources.

“This is has resulted in the mushrooming of populations where towns become cities and prOper advance planning must be made to ensure that overall infrastructure is able to support the growth without compromising on quality of life,” said Selva.

Closer to home, more than 74.7% of Malaysians as stated by the ClA Factbook, live in cities and the number is expected to increase to 90% in the near future.

Smart Cities Asia 2017 is co-located with Big Data Week Malaysia 2017 which is celebrated with a host of events and activities that are co-organised by Knowledge Group and Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

The Big Data Week is a global concept of interconnected community events focusing on latest, next-generation big data solutions and innovations across industries.

image

image

image

image

Enter the Next Big Tech Asia which is the anchor event for this global festival of data, focusing on actionable case studies for the following sectors: Healthcare, Banking and Government.

The anchor event will bring together over 60 global experts and chief data scientists from leading organisations like Google, Facebook, San Diego City, Helsinki City, New South Wales Government, Fusionex and iFlix to share their experience in turning data into insights.

This event’s conference is complemented by an exhibition that will feature about 70 exhibitors showcasing a spectrum of solutions.

The festivities will then be wrapped up with TechJam in APW Bangsar which is intended to be a more casual event. In keeping with the theme “It’s Data Science, Not Rocket Science” TechJam will showcase big data in a way that the general public can appreciate how it’s being used to improve our daily lives. it will also feature food trucks, music, drone performances and insightful discourse about data science.

FAZERDAZE Live in Kuala Lumpur

Date: Thursday, 19 October 2017
Time: 8pm
Venue: The Bee Publika, 36B, Block C, Level G2, Publika, Solaris Dutamas, Jalan Dutamas 1, Kuala Lumpur, Malaysia
Ticket Price: RM90 (Presale), RM400 (Group Package – 4 Tickets), RM110 (Door)

image

About Fazerdaze
Fazerdaze, aka New Zealand’s Amelia Murray, has already accomplished so much even before releasing her debut record, a testament to how her music has already captivated audiences. She’s been praised by NME, played with Unknown Mortal Orchestra and Connan Mockasin, and was invited to join the Red Bull Music Academy in Montreal in 2016.
In May, she’s taking her band to the UK to play The Great Escape Festival. Before that, Murray will release Morningside, her first full-length record and the most complete document of her intricate songwriting to date.

“poppy, but still in possession of a certain authenticity” – Hillydilly
“elegant dream pop” NME

About Pastel Lite
Pastel lite; an experimental band that combines subtle harmonic vocals with minimal electronic melodies. They reside in Kuala Lumpur, Malaysia. The band consists of Eff Hakim and Mohd Faliq.

Ulasan konsert DREAM THEATER : Images, Words & Beyond 25th Anniversary Tour live in Kuala Lumpur

Semasa saya bertugas di majalah muzik pertama di Malaysia dulu, nama Dream Theater tak asing dalam tugasan kami. Ini nama yang sentiasa diikuti dari album ke album yang dirujuk setiap ahlinya kerana skil permainan instrumen mereka. Biarpun saya tidak menulis di bahagian teknikal (kami ada kolum gitar, bass dan dram) nama-nama seperti John Petrucci, John Myung, dan Mike Portnoy ini kami hafal bukan setakat nama tapi dengan muka sekali (supaya kami tak tersilap letak gambar ketika menyusun majalah nanti). Dream Theater pernah jadi muka depan majalah, itu satu pencapaian bagi kami sedang majalah lain letak muka yang lebih mainstream. Bila Portnoy keluar dari DT, itu berita yang amat besar di tempat kerja kami. Ujibakat pemain dram gantian yang akhirnya memihak pada Mike Mangini, itu pun kami hadap macam ujibakat pemain bass Metallica (ini nama yang lebih dikenali berbanding DT pada pendengar kasual tetapi tidak pada kami).

image

Tapi untuk menyaksikan mereka di tanahair sendiri, macam nama band itu sendiri bagai meletakkan kami di daerah mimpi. Usai konsert Megadeth di Kuala Lumpur yang dibawa oleh IME Asia pertengahan tahun ini juga, seorang rakan berkata dia tak hairan sangat dengan Megadeth (sebab Metallica dah pernah datang) tapi ia akan jadi cool kalau konsert yang ditonton itu ialah Dream Theater.

image

Masin mulut kawan saya. DT benar-benar akan datang ke Kuala Lumpur, juga ihsan IME Asia, nama promoter ini jarang disebut mat metal tanahair (dan mereka juga baru saja bawa Mr. Big ke sini). Sejak bila IME jadi cool ni?

Atau lebih baik daripada itu, kita dah mula dapat tonton konsert rock dan metal. Nama besar. Bukan band hipster dengan nama yang ‘obscure’ di venue yang kecil.

image

But here’s the thing. DT boleh muat Stadium Negara macam Megadeth tak? Kemudian saya dengar DT bakal bermain di KL Convention Center. Demi Tuhan, saya dah hafal tempat itu. Itu tempat yang saya selalu kunjungi kalau ada tugasan media bila menteri nak bersidang. Ya, konsert metal berkerusi. Episod Russian Circles di KLPAC dan Deep Purple di Genting berulang lagi (saya masih hafal muka mamat yang kental berdiri dan headbanging ketika audien yang lain keras duduk di kerusi.) Semacam tak beri justifikasi pada DT.

image

Tapi dalam hati saya bersyukur juga kerana siri konsert jelajah Dream Theater Images, Words and Beyond sempena 25 tahun kelahiran album Images and Words di mana mereka memainkan seluruh album tersebut secara live bakal berlabuh di sini pada 2 Oktober. Lebih baik daripada tidak datang langsung dan reputasi Malaysia sebab destinasi konsert rock dan metal akan lebih baik selepas sering tercalar di mata dunia.

image

Hari konsert, tempat yang selalu penuh dengan aktiviti korporat itu bertukar wajah. Peminat-peminat DT bert-shirt hitam dah mula memenuhi ruang legar Plenary Hall seawal jam 4 petang dan ini memang adegan yang….rare! Merchandise rasmi laku macam goreng pisang panas (kalau peniaga t-shirt bootleg boleh buka meja selamba di sini, memang laku keraslah sebab peminat tak punya banyak pilihan). Menghampiri jam 8 malam, wajah-wajah yang saya familiar mula kelihatan. Mereka ialah pemuzik handalan negara yang menghargai muzikaliti DT. Ia muzik yang serius. Bukan lagu parti.

image

Peminat-peminat DT pula ialah mat metal yang lain sedikit berbanding mat metal yang kita biasa jumpa. Mereka fokus dan punya telinga yang peka dengan tempo yang sering berubah dan lagu-lagu yang kompleks susunan malah gila panjang. Mereka juga ‘behave’. Sebab bila konsert bermula saja tepat jam 8:30 malam, dimulai dengan heavy number The Dark Eternal Night (dari album Systematic Chaos, yang pertama di bawah Roadrunner Records menunjukkan sisi DT yang amat berat) dengan mereka berdiri untuk ikut headbanging dan segala ritual mat metal, yakni bukan duduk keras tanpa reaksi, ianya berubah secara drastik ketika lagu kedua, The Bigger Picture dimainkan.

image

Mat metal di Malaysia ni semangat asobiyahnya tak kuat jika mengenangkan yang kami sebenarnya tiada autoriti untuk berdiri sejak lagu pertama di mainkan lagi, akan disuruh duduk oleh sekuriti yang bertugas. Sukarnya nak dapat konsert metal macam DT ni buat kami jadi begitu barangkali.

image

DT bagaimanapun memberi persembahan yang mantap pada setiap lagu dan penuh magis seperti Hell’s Kitchen, The Gift of Music, Our New World (lagu ni memang tangkap radio sampai ada peminat yang kata DT dah menulis lagu rock Disney), As I Am (siap dengan mashup Enter Sandman yang jadi mainan saja oleh DT menunjukkan betapa berskilnya mereka dalam mengendalikan instrumen) malah tribute John Myung pada Jaco Pastorius melalui selingan lagu Portrait of Tracy pun dah buat airmata saya nak menitis. Pembeli tiket VIP di bahagian kanan pasti puas dan tak tidur lena melihat jari jemari John Petrucci laju menyentuh setiap not di fret gitarnya malam itu. Jordan Rudess bagaikan ahli sihir dengan permainan keyboardnya yang penuh kesaktian. Mike Mangini walau dikata main macam robot sekalipun bagi saya kalau bukan kerana permainan dramnya maka tak berjalanlah muzik DT sampai sekarang malah beberapa lagu yang dimainkan malam ini ialah dari kredit permainannya di dalam album sejak A Dramatic Turn of Events. Kripton DT sebenarnya ialah pada pembawaan vokal James LaBrie dan ini peminat-peminat DT pun dah maklum tapi dia masih mampu memberi kawalan vokal yang baik terutama pada slow numbers seperti Wait for Sleep, The Bigger Picture, Surrounded dan Breaking All Illusions sedang dia amat berhempas pulas pada lagu-lagu yang lebih heavy (yang selalunya diselamatkan oleh permainan instrumen yang kompleks oleh ahli-ahli DT yang lain).

image

Momen DT saya hadir ketika memasuki Act 2 selesai intermission bila siaran radio tahun 1992 dimainkan dan segala hits rock era itu berkumandang sebelum disusuli dengan pengumuman album Images & Words yang sedang panas dan anggota-anggota DT mengambil pentas membuka dengan lagu Pull Me Under bermakna bermulanya sesi album Images & Words. Untuk Pull Me Under saya perlu berdiri hampir dengan kiri pentas. Saya tak mahu duduk saja kerana trek ini amat elektrik dan seharusnya menggerakkan audiens untuk turut sing-a-long bersama tapi ia tak berlaku, sayangnya.

image

Namun saya kira audiens dah cukup puas bila album favourite ini dimainkan live untuk pengalaman padu Take the Time, Another Day dan terutama sekali Metropolis Pt. 1 yang juga lagu paling popular DT yang menerbitkan albumnya sendiri, Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory. Hanya bila James Labrie meminta audiens berdiri ketika lagu Learning To Live barulah mereka respon macam konsert metal tapi ianya jadi lagu terakhir untuk sesi Images & Words sebelum DT berundur ke bekakang pentas. Mereka kembali semula untuk encore A Change of Seasons di mana mereka memberikan yang terbaik sebagai kenangan sulung buat para peminat mereka (lebih 2,500 peminat yang hadir) di Malaysia yang kekal berdiri hinggalah lagu terakhir A Change of Seasons: VII The Crimson Sunset. Menamatkan segala penantian peminat yang amat menunggu kelibat DT di sini. 3 jam sebenarnya ialah satu waktu yang lama untuk sebuah konsert yang standard tetapi dengan DT, masa jadi cepat berlalu.

image

Seharusnya kedatangan DT perlu jadi monumen betapa kita boleh menyaksikan konsert hebat sebegini di Malaysia. Kredit besar pada IME Asia yang berani merealisasikan konsert DT dan diharap lebih banyak nama besar (Iron Maiden, anyone?) dapat dibawa.