FAZERDAZE Live in Kuala Lumpur

Date: Thursday, 19 October 2017
Time: 8pm
Venue: The Bee Publika, 36B, Block C, Level G2, Publika, Solaris Dutamas, Jalan Dutamas 1, Kuala Lumpur, Malaysia
Ticket Price: RM90 (Presale), RM400 (Group Package – 4 Tickets), RM110 (Door)

image

About Fazerdaze
Fazerdaze, aka New Zealand’s Amelia Murray, has already accomplished so much even before releasing her debut record, a testament to how her music has already captivated audiences. She’s been praised by NME, played with Unknown Mortal Orchestra and Connan Mockasin, and was invited to join the Red Bull Music Academy in Montreal in 2016.
In May, she’s taking her band to the UK to play The Great Escape Festival. Before that, Murray will release Morningside, her first full-length record and the most complete document of her intricate songwriting to date.

“poppy, but still in possession of a certain authenticity” – Hillydilly
“elegant dream pop” NME

About Pastel Lite
Pastel lite; an experimental band that combines subtle harmonic vocals with minimal electronic melodies. They reside in Kuala Lumpur, Malaysia. The band consists of Eff Hakim and Mohd Faliq.

Ulasan konsert DREAM THEATER : Images, Words & Beyond 25th Anniversary Tour live in Kuala Lumpur

Semasa saya bertugas di majalah muzik pertama di Malaysia dulu, nama Dream Theater tak asing dalam tugasan kami. Ini nama yang sentiasa diikuti dari album ke album yang dirujuk setiap ahlinya kerana skil permainan instrumen mereka. Biarpun saya tidak menulis di bahagian teknikal (kami ada kolum gitar, bass dan dram) nama-nama seperti John Petrucci, John Myung, dan Mike Portnoy ini kami hafal bukan setakat nama tapi dengan muka sekali (supaya kami tak tersilap letak gambar ketika menyusun majalah nanti). Dream Theater pernah jadi muka depan majalah, itu satu pencapaian bagi kami sedang majalah lain letak muka yang lebih mainstream. Bila Portnoy keluar dari DT, itu berita yang amat besar di tempat kerja kami. Ujibakat pemain dram gantian yang akhirnya memihak pada Mike Mangini, itu pun kami hadap macam ujibakat pemain bass Metallica (ini nama yang lebih dikenali berbanding DT pada pendengar kasual tetapi tidak pada kami).

image

Tapi untuk menyaksikan mereka di tanahair sendiri, macam nama band itu sendiri bagai meletakkan kami di daerah mimpi. Usai konsert Megadeth di Kuala Lumpur yang dibawa oleh IME Asia pertengahan tahun ini juga, seorang rakan berkata dia tak hairan sangat dengan Megadeth (sebab Metallica dah pernah datang) tapi ia akan jadi cool kalau konsert yang ditonton itu ialah Dream Theater.

image

Masin mulut kawan saya. DT benar-benar akan datang ke Kuala Lumpur, juga ihsan IME Asia, nama promoter ini jarang disebut mat metal tanahair (dan mereka juga baru saja bawa Mr. Big ke sini). Sejak bila IME jadi cool ni?

Atau lebih baik daripada itu, kita dah mula dapat tonton konsert rock dan metal. Nama besar. Bukan band hipster dengan nama yang ‘obscure’ di venue yang kecil.

image

But here’s the thing. DT boleh muat Stadium Negara macam Megadeth tak? Kemudian saya dengar DT bakal bermain di KL Convention Center. Demi Tuhan, saya dah hafal tempat itu. Itu tempat yang saya selalu kunjungi kalau ada tugasan media bila menteri nak bersidang. Ya, konsert metal berkerusi. Episod Russian Circles di KLPAC dan Deep Purple di Genting berulang lagi (saya masih hafal muka mamat yang kental berdiri dan headbanging ketika audien yang lain keras duduk di kerusi.) Semacam tak beri justifikasi pada DT.

image

Tapi dalam hati saya bersyukur juga kerana siri konsert jelajah Dream Theater Images, Words and Beyond sempena 25 tahun kelahiran album Images and Words di mana mereka memainkan seluruh album tersebut secara live bakal berlabuh di sini pada 2 Oktober. Lebih baik daripada tidak datang langsung dan reputasi Malaysia sebab destinasi konsert rock dan metal akan lebih baik selepas sering tercalar di mata dunia.

image

Hari konsert, tempat yang selalu penuh dengan aktiviti korporat itu bertukar wajah. Peminat-peminat DT bert-shirt hitam dah mula memenuhi ruang legar Plenary Hall seawal jam 4 petang dan ini memang adegan yang….rare! Merchandise rasmi laku macam goreng pisang panas (kalau peniaga t-shirt bootleg boleh buka meja selamba di sini, memang laku keraslah sebab peminat tak punya banyak pilihan). Menghampiri jam 8 malam, wajah-wajah yang saya familiar mula kelihatan. Mereka ialah pemuzik handalan negara yang menghargai muzikaliti DT. Ia muzik yang serius. Bukan lagu parti.

image

Peminat-peminat DT pula ialah mat metal yang lain sedikit berbanding mat metal yang kita biasa jumpa. Mereka fokus dan punya telinga yang peka dengan tempo yang sering berubah dan lagu-lagu yang kompleks susunan malah gila panjang. Mereka juga ‘behave’. Sebab bila konsert bermula saja tepat jam 8:30 malam, dimulai dengan heavy number The Dark Eternal Night (dari album Systematic Chaos, yang pertama di bawah Roadrunner Records menunjukkan sisi DT yang amat berat) dengan mereka berdiri untuk ikut headbanging dan segala ritual mat metal, yakni bukan duduk keras tanpa reaksi, ianya berubah secara drastik ketika lagu kedua, The Bigger Picture dimainkan.

image

Mat metal di Malaysia ni semangat asobiyahnya tak kuat jika mengenangkan yang kami sebenarnya tiada autoriti untuk berdiri sejak lagu pertama di mainkan lagi, akan disuruh duduk oleh sekuriti yang bertugas. Sukarnya nak dapat konsert metal macam DT ni buat kami jadi begitu barangkali.

image

DT bagaimanapun memberi persembahan yang mantap pada setiap lagu dan penuh magis seperti Hell’s Kitchen, The Gift of Music, Our New World (lagu ni memang tangkap radio sampai ada peminat yang kata DT dah menulis lagu rock Disney), As I Am (siap dengan mashup Enter Sandman yang jadi mainan saja oleh DT menunjukkan betapa berskilnya mereka dalam mengendalikan instrumen) malah tribute John Myung pada Jaco Pastorius melalui selingan lagu Portrait of Tracy pun dah buat airmata saya nak menitis. Pembeli tiket VIP di bahagian kanan pasti puas dan tak tidur lena melihat jari jemari John Petrucci laju menyentuh setiap not di fret gitarnya malam itu. Jordan Rudess bagaikan ahli sihir dengan permainan keyboardnya yang penuh kesaktian. Mike Mangini walau dikata main macam robot sekalipun bagi saya kalau bukan kerana permainan dramnya maka tak berjalanlah muzik DT sampai sekarang malah beberapa lagu yang dimainkan malam ini ialah dari kredit permainannya di dalam album sejak A Dramatic Turn of Events. Kripton DT sebenarnya ialah pada pembawaan vokal James LaBrie dan ini peminat-peminat DT pun dah maklum tapi dia masih mampu memberi kawalan vokal yang baik terutama pada slow numbers seperti Wait for Sleep, The Bigger Picture, Surrounded dan Breaking All Illusions sedang dia amat berhempas pulas pada lagu-lagu yang lebih heavy (yang selalunya diselamatkan oleh permainan instrumen yang kompleks oleh ahli-ahli DT yang lain).

image

Momen DT saya hadir ketika memasuki Act 2 selesai intermission bila siaran radio tahun 1992 dimainkan dan segala hits rock era itu berkumandang sebelum disusuli dengan pengumuman album Images & Words yang sedang panas dan anggota-anggota DT mengambil pentas membuka dengan lagu Pull Me Under bermakna bermulanya sesi album Images & Words. Untuk Pull Me Under saya perlu berdiri hampir dengan kiri pentas. Saya tak mahu duduk saja kerana trek ini amat elektrik dan seharusnya menggerakkan audiens untuk turut sing-a-long bersama tapi ia tak berlaku, sayangnya.

image

Namun saya kira audiens dah cukup puas bila album favourite ini dimainkan live untuk pengalaman padu Take the Time, Another Day dan terutama sekali Metropolis Pt. 1 yang juga lagu paling popular DT yang menerbitkan albumnya sendiri, Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory. Hanya bila James Labrie meminta audiens berdiri ketika lagu Learning To Live barulah mereka respon macam konsert metal tapi ianya jadi lagu terakhir untuk sesi Images & Words sebelum DT berundur ke bekakang pentas. Mereka kembali semula untuk encore A Change of Seasons di mana mereka memberikan yang terbaik sebagai kenangan sulung buat para peminat mereka (lebih 2,500 peminat yang hadir) di Malaysia yang kekal berdiri hinggalah lagu terakhir A Change of Seasons: VII The Crimson Sunset. Menamatkan segala penantian peminat yang amat menunggu kelibat DT di sini. 3 jam sebenarnya ialah satu waktu yang lama untuk sebuah konsert yang standard tetapi dengan DT, masa jadi cepat berlalu.

image

Seharusnya kedatangan DT perlu jadi monumen betapa kita boleh menyaksikan konsert hebat sebegini di Malaysia. Kredit besar pada IME Asia yang berani merealisasikan konsert DT dan diharap lebih banyak nama besar (Iron Maiden, anyone?) dapat dibawa.

Sneak preview 6 minit THE GIFTED, anak-anak mutan X-Men dari siri televisyen baru saluran FOX

Tonton 6 minit pertama THE GIFTED yang merupakan siri terbaru dalam universe Fox-Marvel selepas terhasilnya LEGION (tentang anak Charles Xavier yang tak didendang). Pastikan anda tidak terlepas melihat kelibat Polaris, anak perempuan Magneto dalam siri TV ini lakonan Emma Dumont di mana dia juga punya kelebihan luar biasa mengawal kuasa magnetik seperti ayahnya. Stan Lee, pencipta watak-watak komik X-Men turut muncul sebagai cameo. Bakal ditayangkan di saluran FOX (Astro Channel 724) mulai 2 Oktober.

Antara ulasan positif tentang siri terbaru ini: “X-Men series is smart and exhilarating…” dari USA TODAY.

The Gifted diterbitkan oleh Matt Nix (sebelum ini pernah menghasilkan siri televisyen Burn Notice dan The Good Guys) di mana ia menampilkan barisan pelakon seperti Stephen Moyer, Amy Acker, Sean Teale, Jamie Chung, Coby Bell, Emma Dumont, Blair Redford dan Natalie Alyn Lind.

image