A grand celebration of Batman’s 80th Anniversary at SkyAvenue, Resorts World Genting

THE FIRST TIME EVER IN SOUTH EAST ASIA CELEBRATING THE DARK KNIGHT

Genting Highlands – May 9, 2019 – First appearing as socialite turned crime-fighter Bruce Wayne in DETECTIVE COMICS #27 on March 30, 1939, the Dark Knight has stood as a symbol of determination, bravery and justice to generations of fans for 80 years. He has influenced every area of modern entertainment, appearing in countless comic books, cartoons, multiple television series, video games, theme parks and experiences, toys, collectibles, apparel and lifestyle products, as well as, blockbuster animated and live-action films.

To commemorate this milestone, DC has unveiled yearlong global plans to honour the World’s Greatest Detective. Fans can join together under the campaign’s tagline of #LongLiveTheBat. Fans in South East Asia will be thrilled to know that the first grand celebration in the region will be at the hilltop of SkyAvenue, Resorts World Genting, from 10th May to 10th July, 2019.

Working in conjunction with Warner Bros. Consumer Products and DC Entertainment, Sky Avenue, Resorts World Genting has prepared an exciting array of activities and exhibitions spread throughout the mall. “As Asia’s leading integrated resort, we are proud to host this internationally recognised franchise from DC Comics whilst simultaneously celebrating the character which has played a prominent role in mainstream culture. I am confident that families visiting will have a fantastic time as they interact with the numerous activities and exhibitions spread throughout the mall,” says Kevin Tann, Vice President of Entertainment & Events, Resorts World Genting.

Continue reading “A grand celebration of Batman’s 80th Anniversary at SkyAvenue, Resorts World Genting”

SHAZAM! CAPTAIN MARVEL YANG MENGEMBARA DENGAN MOTORHOME

Sebelum ianya menjadi filem live-action dalam universe DCEU, SHAZAM! pernah diadaptasi ke siri televisyen live-action pada tahun 1974 terbitan Filmation. Siri ini dilakonkan oleh Michael Gray sebagai Billy Batson, seorang remaja yang boleh bertukar menjadi adiwira bernama Captain Marvel, (lakonan Jackson Bostwick pada awalnya, kemudian digantikan oleh John Davey), di mana dia ditemani seorang penjaga yang hanya dipanggil sebagai “Mentor” (lakonan Les Tremayne). Siri ini menyaksikan Billy mengembara ke seluruh negara dengan kenderaan motorhome untuk menegakkan keadilan. Siri yang penuh dengan moral dan kata-kata hikmah ini sempat bersiaran selama tiga musim.

Siri televisyen Shazam! juga bukan yang kali pertama mengadaptasi siri komik ini ke bentuk live-action malah sejak seawal 1941 lagi melalui filem bersiri hitam putih 12 bahagian, Adventures of Captain Marvel pernah diterbitkan oleh Republic Pictures. Ia diakonkan oleh Tom Tyler sebagai Captain Marvel dan Frank Coghlan, Jr. sebagai Billy Batson, di mana ketika itu populariti Captain Marvel dikatakan mengatasi Superman.

Filem Shazam! kini ditayangkan di pawagam edaran Warner Bros. Pictures.

The Stage is Set! Get Ready to Test Your Skills at The Warner TV Heroes Arena 2018!

Get into the groove with fellow Superfans this weekend at the Warner TV Heroes Arena Orange Concourse. Held at Sunway Pyramid from 19 to 21 October 2018, 12pm – 8pm, look forward to a battle of brains and brawn as you step into your favourite TV shows with thematic challenges that will excite you!

Below is a list of activities specially brought to you by Warner TV and unifi TV:

• DC’s Legends of Tomorrow Maze!

Call your squad down and join the Legends on a mission to save and retrieve valuable objects from the vast galaxy and across the timelines! Make your way through the maze and collect all items to win!

• The Arrow Escape Room

Really, what better way is there to earn bragging rights than to prove that you are the biggest Arrow Superfan! Compete against your friends and make it through the Arrow Escape Room as fast as you can!

• Lethal Weapon Crime Scene

Friendly rivalry and jokes aside, grab a friend and star in your own buddy-cop moment like Murtaugh and Cole as you work to crack the toughest crime case on set!

• The Big Bang Theory Memory Challenge

Are you smarter than Sheldon Cooper? Sheldon certainly doesn’t think so. Find out by putting your memory skills to the test!

• Young Sheldon Puzzle Challenge

If besting Sheldon Cooper once isn’t enough, do it again by putting together a Young Sheldon puzzle together in less than a minute!

• Fallen City Photobooth

When all is said and done, do remember to show up in your best outfit, pick out a prop, and snap a photo at the fallen city photo booth to forever remember this day of fun with your friends!

If that isn’t enough, Heroes Arena will also see exciting stage games held every hour where you can walk away with exclusive Warner TV prizes!

So what are you waiting for? Call your friends now and come become a part of Warner TV’s best shows in this year’s Warner TV Heroes Arena!

Warner TV is available on UniFi TV Ch 451. Be sure to tune-in to TV’s favourite shows this October namely The Big Bang Theory, Young Sheldon, Blindspot, Lethal Weapon, Arrow, DC’s Legends of Tomorrow, and The Last Ship!

[Countdown to Justice League] Ulasan filem Man of Steel

Adakalanya kita tak boleh hidup dalam bayang-bayang celana merah Brandon Routh supaya filem baru Superman yang mungkin tak pakai nama Superman langsung dalam skripnya ini dapat dihayati…

Man of Steel ialah filem yang sukar. Sukar kerana ianya perkara yang pernah wujud. Ikonik pula tu. Dan fungsi filem ini mahu menceritakan semula sedang penonton telah lama hidup di celahan bayang-bayang spender merah Brandon Routh,.. maaf, maksud saya, Christopher Reeve.

Sebelum saya menonton filem ini saya sudah nampak masalah besarnya iaitu Zack Snyder sendiri. Saya pernah menonton Watchmen dan jiwa filem itu tiada kerana sasteranya dibuang untuk memampatkan 12 bab sebuah buku kepada sebuah filem berdurasi 2 jam lebih. Dan Zack Snyder bukan pencerita yang baik. Case study : Sucker Punch yang hampir tak ada cerita langsung dan hanya menjadi visual feast (yang peliknya saya suka filem itu kerana visual feastnya dan menolak terus kritik pasal filem itu yg tak ada cerita.) Sucker Punch dah jadi koleksi video muzik yang dipanjangkan menjadi filem.

“KETUANAN KRYPTON… AND IT’S NOT FUNNY ANYMORE….”

 

Sekarang, Man of Steel : ceritanya bukan milik Snyder, tapi dikongsi bersama David S Goyer dan Christopher Nolan yang pakar dalam menjadikan watak utamanya bermuram durja. Watak pop yang bersifat selebriti dengan mudah-mudah saja mereka jadikannya gelap dan penuh konflik setiap masa. Macam Michael Jackson diberikan versi death metal. Batman boleh diterima sebab sifatnya memang begitu. Tapi lain pula bila Superman pun jadi begitu. Audiens akan membencinya. Benci kerana Superman dah jadi macam Hulk, cuma tahap sabar dalam dirinya itu masih tinggi. Dan ia membuatkan saya terbaca cerita David S Goyer semasa budaknya dahulu : seorang budak Yahudi dalam komuniti Kristian yang mana dia dicemuh dicerca dihina kerana ‘menyebabkan kematian Christ’. Dia bagai memendam rasa seperti Hulk. Dan Man of Steel jadi terlalu personal buat S Goyer, sehinggakan cerita yang sepatutnya disalurkan ke dalam sequel Hulk, dialihkan pada Superman.

Yang peliknya, saya boleh menerima keadaan ini. Sebab saya tak hidup dalam bayang-bayang celana merah Brandon Routh,… maaf sekali lagi, Christopher Reeve.

Anda mesti kata, “Alah, mestilah suka kan, awak fanboy S Goyer dan Nolan”. Tak juga. Goyer pernah berkongsi penulisan bersama 2 penulis lain untuk sekuel Ghost Rider yang dibenci. Mungkin salah director tapi saya kata, Goyer memang banyak job filem dari komik. Adakalanya projek filem komik ini tak kena dan tak sesuai dengannya, dia buat juga sebab perlu bayar bil elektrik dan sewa rumah. Tapi adakalanya kerjanya menjadi, macam trilogi Dark Knight. Man of Steel sebenarnya memang sesuai benar dengan Goyer, tapi ye lah, Goyer jadi agak personal. Adakalanya Goyer merujuk kitab lama. Dalam kitab, banyak peristiwa gelap dan berdarah telah berlaku dalam menyampaikan ajaran. Dan filem ini berpandukan rujukan-rujukan itu. Tambah pula dengan skor Hans Zimmer dan Junkie XL. Dalam menyambut penerbangan pertama seorang superhero yang baru nak belajar terbang (cari trek bertajuk “Flight”) sampai sumbang langkah terbangnya, Hans Zimmer banyak menampilkan mood yang brooding, dengan dram tribal yang buat anda kata macam OST Lion King. Eh, memang dia pun yang buat OST Lion King.

Berbalik pada Goyer, dia juga punya sejarah panjang dengan badassery filem-filemnya Filem pertama, Death Warrant dah tentulah filem bertumbok Van Damme. Filem kedua bukan  bertumbok je, tapi naik kaki sekali melalui Kickboxer 2. Goyer membawakan gaya badassery ini ke dalam Man of Steel pula. Tetiba terasa Zod zaman Christopher Reeve dulu wimpy dan tak berbahaya langsung sedang Zod dalam MOS pula solution dia hanya nak tumbok orang, belasah orang, military dan asyik baran.

MOS bukan filem pasal manusia lagi tapi 2 makhluk asing dalam terma ‘whoever win, we lose’ bertarung kat bumi yang tak original pun sejak Aliens VS Predator membawa ke Transformers dan Dragon Ball. Dan kesan dan akibatnya teruk juga untuk bumi kerana manusia dah macam semut yang mudah-mudah dipijak dan nyawa jadi agak murah. Ini filem tentang destruction.

Tapi tak apa, sebab ajaran Jonathan Kent (Kevin Costner) cuba menjadikan Kal El semanusia insan. Tak pernah saya menangis kerana lakonan Costner sejak kali terakhir dengan filem Waterworld. eh, silap, Dances With Wolves. atau barangkali The Bodyguard, siap dengan nyanyi “Annddddd IIIII will alwayssss love youuuu!!!” mediang Whitney Houston.

Bila dah terlanjur sebut Transformers, maka ada masa2nya plot Man of Steel boleh jadi semabuk penulisan Alex Kurtzman dan Roberto Orci saat Kal El dan Zod mula bergaduh. Bahaya juga. Tapi saya sabarkan juga sebab Man of Steel jadi sebuah filem superhero dengan aksi, lengkap dengan slow pace yang agak baik juga sebab yang peliknya esok saya nak cuba second round lagi. Pengalaman pertama tak cukup walau Warner Bros Malaysia mulia benar bagi tempat duduk kelas IMAX 3D.

Mudahnya, saya menerima Man of Steel kerana ketika menontonnya, saya tidak dibayangi oleh imejan lama Superman sebelum ini. Saya bukan peminat besar Superman. Spender merah di luar masih lagi jadi isu besar bagi saya sebab seujurnya itu yang buat saya rasa kelakar tentang filem bergenre superhero bila diangkat ke alam realiti sedang ketiadaan aset ini buat saya rejuvenate kembali watak ikonik ini dan menerima perubahan ini dengan terbuka.

Nota: ulasan di atas pernah muncul di blog penulis:- http://blitzenius.blogspot.com/2013/06/ulasan-filem-man-of-steel-adakalanya.html